kemi testa dig själv 4,1

1. I luften finns syre (21%), kväve (78%), koldioxid (0,04%), ädelgaser (0,93%) och övriga gaser (0,03%).

2. I luften finns det mest kväve (78%).

3. 21% av luften är syre.

4. Luften tar slut på ungefär 10 mils höjd. Det finns ingen gäns var atmosfären tar slut men över 10 mils höjd är et säkert.

5. När man säger att luften blir tunnare ju högre upp man kommer så menar man att ju högre upp från jordytan man kommer desto glesare är det emellan molekylerna.

6. Om man vill veta om en gas är syrgas så kan man ta en glödande tändsticka och stoppa ner den i gasen och om det börjar brinna så är det ren syrgas. Syre behövs för att något ska kunna brinna, det kan man andvända om man vill veta om en gas är syre.

7. Molekylen för syre är två atomer som sitter ihop och likadant för kväve. Syres molekylformel är O² och Kväves molekylformel är N².

8. Syrgas andvänder vi till bla järn och peppar, men också till sjuka människor. Man kan också bleka papper med syrgas för att få vitt papper. kvävgas andvänds till kylning och gödning men även för att tillverka färgämnen och läkemedel.

9. För att separera gaserna i luften så kyler man först luften så kraftigt att den blir flytande. Sen kan man utnyttja att gaserna har olika kokpunkt och skilja dem åt genom destillation.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0