Laboration: brinnande ljus och kalkvatten

Material: Skål, bägare, kalkvatten och värmeljus

Hypotes: Jag tror att syret kommer ta slut och därför kommer ljuset slockna.

Genomförande: Vi fyllde en skål med kalkvatten och la i ett ljus med en bägare över.

Resultat: När vi tände på ljuset och la bägaren över så slocknade ljuset, kalkvattnet blev grumligt och det steg uppåt.

Slutsats:



Laboration: Kalkvatten och koldioxid

Material: Sugrör, bägare och 100 ml kalkvatten.

Hypotes: Jag tror att vattnet kommer bli grumligt eftersom den gasen vi andas ut är koldioxid.

Genomförande: Man blåser i ett sugrör ner i kalkvattnet och ser vad som händer.

Resultat: Först bublade det bara men efter ett tag så blev vattnet grumligt som jag trodde

Slutsats: Koldioxid reagerar med kalkvatten.

Testa dig själv kemi 4.4

1. Oxider är föreningar med syre.

2.  Några oxider som finns i luften är koloxider, kväveoxider och svaveloxider.

3. När ett ämne brinner sätts ämnets atomer ihop med syreatomer. Den typ av kemisk reaktion kallas förbränning.

4. När kolföreningar brinner bildas koldioxid, när mat förbränns i kroppen bildas koldioxid som vi sen andas ut. Även djur andas ut koldioxid.

5. När manniskor och djur andas ut koldioxid så tar växterna upp koldioxid från luften och bildar socker och samtidigt bildar de syre som kommer upp i luften. Det kallas fotosyntes. Som ett litet kretslopp.

6. Koldioxiden i luften ökar för att vi har förbrännt mycket olja, kol och bensin i fabriker, kraftverk och bilar. Samtidigt så har vi huggit ner skog, då blir det färre träd kvar som kan ta hand om koldioxiden i fotosyntesen. Det kan leda till att vissa länder blir varmare andra blir kallare, vädret kommer förändras och havsnivån kan stiga och leda till översvämmningar.

7. Biobränslen är tex ved, alkohol och gas som man tillverkat från trä. De är bra för att när träden växer tar de koldioxid från luften och när e sen andvänds som bränsle kommer koldioxiden tillbaka till luften. På så sätt ökar inte den totala mängden koldioxid.



kemi testa dig själv 4.3

1. Dom fyra vanligaste ädelgaserna är helium, neon, argon och krypton.

2. Ädelgaserna kallas "ädla" för att dem alltid är grundämnen, dem deltar aldrig i kemiska reaktioner och bildar inte kemiska föreningar med andra ämnen heller.

3. Krypton, neon och argon andvänder man till olika slags belysning. Om man sänder elektricitet genom dom får man ljus med vackra färger. Det andvänds till neonljus reklam. I vanliga glödlampor finns ofta argon, det gör så att glödtråden håller längre. Eftersom ädelgaser inte påverkas av andra ämnen så kan de andvändas som skyddsgaser. Det kan vara bra om man inte vill att fel ämnen ska komma i kontakt med varandra. Till exempel om man tillverkar läkemedel eller svetsning av lättmetall.

4.Titta förra svaret.↑

5. Argon kallas trött och lat för att den inte reagerar med andra ämnen tex om nåt ämne skulle kunna bilda en kemisk reakton eller en kemisk förening med ett annat ämne så skulle det ämnet kallas kvick och snabb.

RSS 2.0