Vatten 5.2

1. Molekylformeln för vatten är H2O.

2. Vattnet är som tyngst vid 4+ grader.

3. En liter is är lättare än en liter vatten för att i is ligger molekylerna i ett glest mönster. Därför tar molekylerna mer plats i is. Om isen inte skulle flyta så skulle vattnet frysa på vintern och alla växter och djur skulle dö.

4. Ytsänningen uppstår eftersom alla molekyler i vattnet dras mot varandra. Alla vätskor har ytspänning annars skulle molekylerna flyga iväg och bli gas. när en kran dtår och droppar beror det på ytspänningen, när det samlats jättemycket vatten så faller det ner en droppe, det är ytspänningen som håller ihop droppen.

5. Värmekapacitet menas med att olika ämnen är olika lätta att värma upp och kyla ner. Vatten
har hög värmekapacitet. Alltså det tar lång tid att värma vattnet men det tar lika lång tid innan vattnet kallnar. Det gör så att vattnet är lika varmt på dagen som på natten.

6. Kapillärkraften gör att vatten kan klättra upp genom sprickorna till växternas rötter. Det är också kapillärkraften som gör så att vattnet kan klättra vidare upp genom rören i växternas stam och blad.

Vatten 5.1

1. Ungefär 70 % av min kropp består av vatten.

2. Varje person i Sverige gör sig av med 200 liter vatten per dag.

3. Ungefär 97 % av vattnet på jorden är saltvatten. Resten är sötvatten menn det mesta är fryst och finns i glaciärer. Bara en liten del är flytande sötvattnen finns i sjöar och floder eller som grundvatten under marken

4. Om man ska åka båt till gotland tex eller till att transportera mat och sånt.

RSS 2.0